Fuksiaisista lapsettomuusklinikalle
Tarinoita lapsettomuudesta: tahaton lapsettomuus, lapsettomuus opiskelijapiireissä
Pääsin yliopistoon sisään 26-vuotiaana. Olimme tällöin yrittäneet jo jonkin aikaa saada lasta alulle puolisoni kanssa. Tiesin jo yrityksen alussa, että kipeät kuukautiset ja epäsäännöllinen kiertoni eivät välttämättä lupaa hyvää, joten emme halunneet odottaa ”parempaa aikaa”.
Osallistuin syksyn aikana muutamiin opiskelijatapahtumiin. Fuksiaisten jatkoilla aamuyön laskuhumalassa muut opiskelijat alkoivat puhua lapsista ja kysyivät minulta, haluanko lapsia ja milloin haluan. Kerroin rehellisesti, että olen halunnut jo kauan, mutta se ei onnistunut. Yllätyin positiivisesti empaattisesta suhtautumisesta. Fuksiaisten jälkeisellä viikolla meillä oli ensikäynti lapsettomuuspoliklinikalla.
Hieman ennen joulua tein positiivisen raskaustestin työpaikkani takahuoneessa. Oksensin viikolle 27 saakka, joten välillä oli vaikeaa olla kiitollinen raskaudesta. Kirjoitin kandidaatintutkielmani vessassa. Lapsi syntyi kesällä.
Kun palasin opintojen pariin, eräs opettaja kysyi minulta, onko lapseni ”koronavauva”. Törmään usein kuvitelmaan, että lapseni ei ole suunniteltu, koska olen saanut hänet opintojen aikana. Etenkin tällä taustalla se on tuntunut erityisen pahalta.
Fuksiaisista lapsettomuusklinikalle
Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.
- Tarinoita lapsettomuudesta kirjoitusohjeet ja lomake.
- Liity Simpukan jäseneksi: Simpukan jäsenyys.
- Lahjoita tahatonta lapsettomuutta kokevien hyvinvoinnin eteen tehtävälle työlle: Lahjoita Simpukalle.