Ystävyys – lasten vai aikuisten ehdoilla?
Teksti: Kirsi
Minua ja nuoruudenystävääni erottaa tänä päivänä kaksi lasta. Minulla ei ole yhtään ja hänellä kaksi.
Ystäväni on elänyt jo vuosia niin sanotusti lasten ehdoilla. Olen saanut olla vauvasta asti tuntemieni lasten elämässä mukana, mutta joutunut sietämään myös syrjään työntämistä. Olen ollut se, jolle ystäväni soittaa aina tarvittaessa, mutta lähinnä vain silloin.
Kaikella on kuitenkin rajansa.
Kun jäin lopullisesti lapsettomaksi, ystäväni ei kyennyt asettumaan tilanteeseeni. Sen sijaan hän totesi, että kaikkien ei tarvitse saada lapsia – pian voisimme taas mennä niin kuin nuorina, kunhan hänen lapsensa ensin vähän kasvaisivat.
Mieleni teki, muotisanalla ilmaisten, ghostata ystäväni. Minusta alkoi tuntua, että lopullisesti lapsettomalle paras ystävä olisi toinen lapseton.
Elämä on todella erilaista, kun ympärillä ei ole huomiota vaativaa jälkikasvua eikä välttämättä edes puolisoa. Toinen ystäväni, yksinasuva ja vapaaehtoisesti lapseton, ymmärtää minua erittäin hyvin, vaikka olemme tunteneet vain muutaman vuoden.
Oikeus vastavuoroiseen ystävyyteen
Meillä kaikilla on omat tarinamme. Lasten kanssa, heitä kaivaten ja toivoen, tai kokonaan ilman heitä. Elämän rikkaus tulee erilaisuudesta, ei vain samankaltaisuudesta tai samanlaisesta elämäntilanteesta.
En pääse koskaan siihen lapsiperhekerhoon, jossa nuoruudenystäväni elää tällä hetkellä. Jonain päivänä hänen kotinsa tyhjenee ja elämä muuttuu, mutta minä en ole välttämättä enää silloin hänen tukenaan. En aio ghostata, kenellekään meistä ei ole hyväksi elää omassa poterossa, mutta minulla on oikeus vastavuoroiseen ystävyyteen kaikissa elämäni vaiheissa.
Me aikuiset tarvitsemme ystävyyssuhteita, jotka toimivat aikuistenkin ehdoilla. Eikä vähiten sen vuoksi, että osa meistä elää syystä tai toisesta vain ”omilla ehdoillaan”.
Kirsi
Kirjoittaja on Simpukan vapaaehtoinen, joka käsittelee teksteissään lapsettomuutta usein yhteiskunnallisesta näkökulmasta.
Simpukka ry:n vuoden 2024 teemana on Tahattomasti lapsettomana Suomessa. Simpukka kerää ja jakaa vuoden 2024 ajan tahatonta lapsettomuutta kohdanneiden kirjoituksia, jotka liittyvät yhteiskuntaan. Voit kirjoittaa omista kokemuksistasi, mielipiteitäsi tai kannanottojasi.
- Tarinoita lapsettomuudesta kirjoitusohjeet ja lomake.
- Liity Simpukan jäseneksi: Simpukan jäsenyys.
- Lahjoita tahatonta lapsettomuutta kokevien hyvinvoinnin eteen tehtävälle työlle: Lahjoita Simpukalle.