“Tuttuni teki aprillipilan, että saavat tyttövauvan vaikka kuulemma onneksi olikin poika.”
Tiedote 28.3.2025
Somessa julkaistu ultraäänikuva paljastuukin aprillipilaksi, jolla julkaisija on halunnut kauhistuttaa ja huijata someseuraajiaan ja ystäviään. Lasta kipeästi toivovia saattaa lapsitoiveella vitsailu satuttaa. Lapsettomien yhdistys Simpukka ry muistuttaa, että tahaton lapsettomuus on kipeä kriisi, johon liittyy voimakkaita tunteita, kuten osattomuutta, surua ja kateutta.
“Työkaveri laittoi aprillipäivänä vanhan kaksosraskauden ultrakuvan someen tokaisten jotain hups-tyylistä. Joku kommentoi sitten, että eikös tämä olekin vanha kuva. Päivityksestä suivaantuneena lopetin hänen seuraamisensa. Nämä eivät ole vitsailun aiheita.”
“Tuttuni teki aprillipilan, että saavat tyttövauvan, vaikka kuulemma onneksi olikin poika.”
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry kysyi Instagram-seuraajiltaan näiden kuulemia ja näkemiä loukkaavia lapsiperheellistymiseen liittyviä aprillipiloja. Yllä olevat esimerkit ovat Simpukan saamia vastauksia kysymykseen.
Simpukka ry:n saamissa vastauksissa toistui raskauden huijaaminen sosiaalisessa mediassa raskaustesti- ja ultraäänikuvien avulla. Julkaisuissa oli usein esimerkiksi ultraäänikuva sekä teksti siitä, että kyseiseen perheeseen odotetaan vauvaa. Myöhemmin selvisi, että julkaisun tehnyt oli halunnut huijata someseuraajiaan ja ystäviään eikä raskautta siis oikeasti ollut.
Simpukan someseuraajien mukaan vitsi raskaudesta on mauton ja loukkaava:
“Kaikenlaisia kamalia lisääntymiseen liittyviä piloja on tullut vastaan, mutta syvimmin sattuvat feikit raskausuutiset, missä tunnutaan pilkattavan lapsettomuutta pilan varjolla.”
“Ihan vaan se, että huijataan Instagramissa, että ollaan raskaana. Käy kipeää, kun se on oma toive.”
Toteutumaton lapsitoive satuttaa
Raskausuutisilla pilailu ei naurata tahatonta lapsettomuutta kokevia. Vitsailu lapsen saamisella saattaa nostaa ahdistavia tunteita pintaan.
“Tämän päivän viestintä on nopeaa ja impulsiivista. Joskus äkkiseltään hauskaksi vitsiksi ajateltu letkautus tulee laitettua someen ilman, että sen vaikutuksia viestin vastaanottajalle tulee ajateltua. Joskus voi käydä niin, että tulemme tahattomastikin loukanneeksi toista. Toivoisin, että raskauspilailut olisivat jo mennyttä aikaa ja ymmärrys toteutumattoman lapsitoiveen kipeydestä kokijalleen olisi jo yleisesti tiedostettua”, sanoo Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio.
Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Lukuna määrän on arvioitu olevan 300 000. Tahaton lapsettomuus on yksi aikuisiän suurimmista kriiseistä, joka vaikuttaa yksilön kehoon, mieleen, ihmissuhteisiin, talouteen ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Kokemukseen liittyy paljon vahvoja tunteita kuten surua, pelkoa, kateutta ja jopa vihaa.
Simpukka ehdottaa, että aprillipilaksi valittaisiin aiheeltaan sellainen, joka ei loukkaa vaan joka toisi iloa sekä vitsin esittäjälle että kuulijalle.
Lue myös
Aprillipila raskaudesta loukkaa tahattomasti lapsettomia: “Tuntuu kuin veitsen iskulta vatsaan”
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt
Viestinnän asiantuntija Hanna Parviainen, p. 045 7876 4464, hanna.parviainen@simpukkary.fi.