Lapsettomuushoidot kaupan alan TESissä kertovat perhemyönteisyydestä
Tiedote 6.3.2025
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry pitää lapsettomuushoitojen nostamista kaupan alan työehtosopimukseen ilahduttavana. Lapsettomuushoitojen läpikäyminen on usein raskas prosessi henkisesti ja fyysisesti. Työnantajan perhemyönteisyys voi vaikuttaa merkittävästi työntekijän hyvinvointiin.
Tahattoman lapsettomuuden asiantuntija- ja vertaistukiorganisaatio Lapsettomien yhdistys Simpukka pitää lapsettomuushoitojen nostamista työehtosopimuksiin erittäin merkityksellisenä asiana. Juuri nuijittuun kaupan alan työehtosopimukseen kirjattiin oikeus osallistua palkattomasti lapsettomuushoitoihin liittyviin tutkimuksiin.
Työnantaja viestii työehtosopimuksen kautta arvopohjaansa.
”Työnantaja voi edistää työhyvinvointia ja perheystävällisyyttä muun muassa tekemällä näkyväksi sen, että lapsiperheellistymisestä, lapsitoiveista ja lapsettomuushoidoista on lupa puhua. Kaupan alan TES nostaa esille sen, että työntekijällä on oikeus palkattomaan poissaoloon lapsettomuushoitojen ajalta. TESiin kirjoitetut sanat ovat monelle lasta toivovalle erittäin merkityksellisiä ja voivat osaltaan edistää lapsitoiveiden toteutumista”, kiittää Lapsettomien yhdistys Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio.
Lapsettomien yhdistys Simpukka oli mukana kaupan alan TES-yhteistyössä.
Tahaton lapsettomuus on kriisi
Tahaton lapsettomuus on kriisi, jossa vuorottelevat tunteet toivosta suruun ja pettymykseen. Kokemus vaikuttaa voimakkaasti kokijansa kehoon, mieleen, työelämään, talouteen ja tulevaisuuden suunnitelmiin. Joka viides hedelmällisessä iässä oleva Suomessa kohtaa tahattoman lapsettomuuden. Lukuna määrän on arvioitu olevan 300 000.
Lapsettomien yhdistys Simpukan tutkimuksen (2021) mukaan tahattomasti lapsettomat kokevat työelämässä syrjintää sekä lapsettomuuden että lapsettomuushoidoissa käymisen vuoksi.
Lapsettomuushoitojen läpikäyminen on usein erittäin raskas prosessi henkisesti ja fyysisesti. Kuormitusta lisää tarkasti ajoitettujen hoitojen usein hankalasti työelämään sopivat aikataulut. Työnantajan ymmärrys ja joustavuus ovat ensisijaisen tärkeitä työntekijän kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.
”Historiallisesti alhaisen syntyvyyden aikana työnantaja voi tukea lapsiperheellistymistä pienilläkin teoilla. TESiin nostetut sanavalinnat vahvistavat perhemyönteisyyttä ja tukevat työntekijän hyvinvointia. On hienoa, jos TES osaltaan vähentää lapsettomuushoitoihin liittyvää henkistä kuormaa ja huolta. Jo se, että asiaa ei tarvitse salata, voi olla työntekijälle valtavan helpottavaa. Työehtosopimus voi näin toimia työntekijän turvana”, Savio sanoo.
Lapsettomuushoidot huomioivia sopimuksia
Simpukka ry:n tiedossa on myös muutamia muita työehtosopimuksia, jotka huomioivat lapsettomuushoidot.
Digitaalisen muutoksen asiantuntija Gofore Oyj:n tammikuussa 2022 julkaiseman yrityskohtaisen TESin mukaan työntekijä saa palkan ajalta, kun käy joko itse tai puolisonsa kanssa lapsettomuushoidoissa tai on niistä johtuvan työkyvyttömyyden vuoksi estynyt tekemästä työtään. Simpukka ry oli mukana TES-yhteistyössä.
Suomen Kansallisteatterin tekniikkaa ja vastaavia koskevaan työehtosopimukseen linjattiin keväällä 2022 palkanmaksu lapsettomuushoitojen ajalta. Työehtosopimuksessa lapsettomuushoitojen vastaanottamisesta johtuva sairausloma on palkallista, jos aikaa ei ole saatu työajan ulkopuolella.
Digitaalisten palveluiden ja kokonaisuuksien asiantuntijaorganisaatio Siili Solutionsin yrityskohtaiseen TESiin linjattiin 1.4.2023 lapsettomuushoitoihin osallistumisen korvaus.
Teknologia-, data- ja designyhtiö Solitan elokuussa 2023 julkaisemassa yrityskohtaisessa TESissä sairausajalta maksetaan palkka edellyttäen, että työntekijä on sairauden, tapaturman, lapsettomuushoidon tai sukupuolenkorjaushoidon vuoksi estynyt tekemästä työtään.
Työelämäpaketti Simpukan sivuilla
Simpukka ry on mielellään mukana työelämään liittyvässä yhteistyössä tuomassa asiantuntijanäkemystä sekä viestiä tahatonta lapsettomuutta kokeneilta. Simpukan työelämäsivuilta löytyy lisätietoa muun muassa sairauslomakäytännöistä.