Koiratarhalta omaan kotiin
Teksti Riitta Granfelt, kuva Ira Müller. Haastattelu on julkaistu ensin Lapsettomien yhdistys Simpukan lehdessä Simpukka 2/2024.
– Koirat on mun juttu tässä elämässä, kodittomat koirat ja eläimet ylipäänsä, sanoo Viipurin Koirat ry:n toiminnanjohtaja Aino Arjas.
Arjakselle rescuekoirien auttaminen on elämäntapa. Suomalaisten eläinten ystävien vuonna 2006 perustama järjestö tukee neljää viipurilaista koiratarhaa. Järjestö tarjoaa suomalaisille eläinten ystäville mahdollisuuden adoptoida koditon koira luotettavan järjestön kautta.
Viipurilaiskoirien adoptiot ovat merkittävä osa vapaaehtoisvoimin toimivan järjestön toimintaa.
Mutta miten tulee edetä, jos haluaa tarjota kodittomalle koiralle kodin? Aino Arjas on yli kymmenen vuoden kokemuksella oikea henkilö kertomaan adoptioprosessin vaiheista.
– Aivan ensimmäiseksi hakijan tulee perehtyä järjestön sivuihin, joilta löytyvät tarkat ohjeet adoptioon ja kuvaukset kotia etsivistä koirista. Adoptioprosessi alkaa hakemuksen täyttämisellä. Huolellisesti täytetty hakemus on ehdottoman tärkeä työkalu adoption onnistumiselle.
Hakemusten ja kahden haastattelun pohjalta yhdistyksen koiravaraajat auttavat hakijaa löytämään juuri sen koiran, jolle hänen tai heidän kotinsa on oikea. Hakemukseen voi laittaa useitakin vaihtoehtoja tai kysyä yhdistykseltä ehdotusta sopivasta koirasta.
Rescuekoiraa adoptoitaessa on eduksi, jos hakijalla on entuudestaan kokemusta koirista, mutta se ei ole ehdoton edellytys. Ensikertalaiselle reipas sosiaalinen pentu tai aikuinen koira, joka ennen tarhalle joutumistaan on elänyt kodissa, on hyvä vaihtoehto.
Arjaksen kokemuksen mukaan vahva toive saada koira omaksi perheenjäseneksi ja halu auttaa koditonta koiraa on hyvä motiivi adoptiolle. Realistinen käsitys omista voimavaroista ja arjen jakamisesta koiran kanssa, jopa 15 vuoden ajan, on tärkeä edellytys onnistuneelle adoptiolle.
– Akuutti kriisi ei todellakaan ole oikea aika adoptiolle, vaan elämäntilanteen tulee olla siinä määrin vakaa, että on aikaa ja henkisiä voimavaroja koiran kotiuttamiseen ja luottamussuhteen rakentamiseen. Jos hakijan toiveet ja odotukset koiran suhteen ovat epärealistiset, adoptioon ei ryhdytä.
Löytökoirasta arvostetuksi perheenjäseneksi
Arjas korostaa, että koiran tulee olla toivottu ja rakastettu omana itsenään, ei lohdutuspalkinto tai korvike. Adoption tarkoitus on löytää kodittomalle koiralle mahdollisimman sopiva koti periaatteella ”haetaan koiralle kotia eikä kotiin koiraa”. Viipurin Koirat ry:n kaikki toiminta perustuu koirien hyvinvoinnin ensisijaisuuteen.
Adoption kriteerit ovat varsin tiukat, jotta vältettäisiin tilanteet, joissa koira on sijoitettu kotiin, jossa sen kanssa ei pärjätä tai koira ei pärjää kodissa. Uudelleensijoitukset ovat hankalia kaikille osapuolille.
Yhdistyksen suositus on, että koira on tervetullut kaikkien perheenjäsenten taholta, vaikka yksi perheenjäsen sitä erityisesti toivoisikin.
– Koiran kun ottaa, niin siihen sitoutuu loppuiäksi.
Osa adoptoitavista koirista muuttaa uuteen kotiin suoraan viipurilaiselta koiratarhalta, mutta moni koira löytää oman kodin asuttuaan ensin Suomessa kotihoidossa. Kotihoidossa olevan koiran adoptio on etenkin aloittelijalle turvallisempi vaihtoehto, koska koirasta on jo nähty, kuinka se käyttäytyy kotioloissa ja koira on saanut rauhassa harjoitella kotikoiran taitoja.
Ongelmatilanteissa neuvoja ja tukea
Yhdistyksen aktiivit pyrkivät hankkimaan mahdollisimman paljon tietoa myös suoraan tarhalta tulevista koirista, mutta tarhaolosuhteet ovat kovin erilaiset kuin elämä kotikoirana suomalaisessa kodissa. Suoraan tarhalta tulevalle koiralle monet asiat ovat uusia ja pelottaviakin, mikä asettaa vaatimuksia esimerkiksi uuden kodin sijainnille.
Viipurilaiskoiria on sijoitettu onnistuneesti monenlaisiin perhemuotoihin, kuitenkin niin, että sijoitukset perheisiin, joissa on alle kouluikäisiä lapsia, ovat poikkeustapauksia.
Useimmiten koirat sijoittuvat koteihin, joissa on koirakaveri odottamassa, mutta reipas ja itsenäinen viipurilaiskoira voi pärjätä myös ainoana koirana. Ongelmatilanteissa järjestön aktiiveilta saa neuvoja ja tukea vapaaehtoistyön sallimien resurssien puitteissa.
Lisätietoja rescuekoirien adoptoinneista https://viipurinkoirat.fi/adoptio-ohjeet.
Lapsettomien yhdistys Simpukka
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on Suomen ainoa tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Simpukka pitää lapsettomien puolia ja työskentelee sen eteen, että huomenna asiat olisivat paremmin.