Simpukka ry: Yhdenmukainen Kela-korvaus saatava yksityisen puolen hedelmöityshoitoihin
Sosiaali- ja terveysvaliokunta on pyytänyt Lapsettomien yhdistys Simpukalta asiantuntijalausunnon sairausvakuutuslain 3 luvun 3 §:n muuttamisesta.
Hallituksen esityksen tavoitteena on lisätä hedelmöityshoitoja sairautensa perusteella tarvitsevien mahdollisuuksia hakeutua hoitoihin yksityiselle sektorille ja edistää syntyvyyttä. Esityksessä yksityisen hoidon ja tutkimuksen korvauksiin lisättäisiin oikeus korvaukseen hedelmöityshoidoista sairausperusteisesti. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2025.
Lue Simpukan lausunto täältä: Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n kirjallinen lausunto sairausvakuutuslain 3 luvun 3 §:n muuttamisesta (HE 174/2024 vp) 21.11.2024
Simpukan ratkaisuehdotukset
- Sairausvakuutuslakiin tulee lisätä hedelmöittäminen yhdeksi korvausperusteeksi raskauden, synnytyksen ja sairauden lisäksi.
- Jos sosiaali- ja terveysvaliokunta ei tee tätä lisäystä, valiokunnan mietinnön tulisi edellyttää hallitusta valmistelemaan lisäys viivytyksettä. Hallitus perusteli lisäyksen pois jättämistä sillä, että asiaa ei ehditty valmistella tämän lakiesityksen yhteydessä.
- Kelan tulkinnat sairausperusteisuudesta tulee olla kohtuullisia ja yhdenmukaisia sateenkaaripareille ja itsellisille naisille.
Nostoja Simpukan lausunnosta:
– Hedelmöityshoitojen korvaaminen ainoastaan sairausperusteisesti on ongelmallista. Esitys syrjii sateenkaariparien ja itsellisten naisten yhdenvertaisia mahdollisuuksia hakeutua yksityisille hedelmöityshoitoklinikoille. Lahjoitetut sukusolut ovat heille käytännössä ainoa tapa lapsiperheellistyä.
– Julkisen sektorin lahjasoluhoitoihin hakeutuvista on itsellisiä 70 % ja sateenkaaripareja 25 %.
– Yhdenvertaiset korvauskäytännöt tehostaisivat hoidon saantia ja purkaisivat julkisen sektorin jonoja. Korvauksen puuttuminen vaikuttaa merkittävästi hakeutumiseen yksityiselle sektorille. Tällä on suora vaikutus syntyvyyteen!
– Sateenkaariparin tai itsellisen selittämättömän lapsettomuuden syy voi olla myös lääketieteellinen. Lääketieteellisen syyn määrittelyn tulkinnanvaraisuus voi johtaa epäoikeudenmukaisiin päätöksiin ja valituskierteisiin.
– Hedelmöityshoitojen kustannukset ovat erittäin pienet verrattuna siihen, että hoitojen avulla syntynyt lapsi maksaa itsensä takaisin 8,5-kertaisesti.
Lue Simpukan lausunto täältä: Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n kirjallinen lausunto sairausvakuutuslain 3 luvun 3 §:n muuttamisesta (HE 174/2024 vp) 21.11.2024