Psykoterapeutti Riikka Airo: Hyvää elämää voi elää monin eri tavoin
Teksti Riitta Granfelt, kuva Oona Markkanen. Haastattelu on julkaistu ensin Lapsettomien yhdistys Simpukan lehdessä Simpukka 3/2024.
Lopullinen lapsettomuus ei ole oma valinta eikä vika, ja kaikki tunteet ovat sallittuja, muistuttaa psykologi ja psykoterapeutti Riikka Airo.
Psykologi ja psykoterapeutti Riikka Airo kyseenalaistaa ajatuksen lopullisen lapsettomuuden hyväksymisestä. Pitkän työkokemuksensa pohjalta hän katsoo, että lapsettomuus ja varsinkin lopullinen lapsettomuus herättävät niin vaikeita tunteita, ettei niiden aiheuttama suru tule koskaan loppuun käsitellyksi.
Airo kuvaa surua metaforalla haava, joka ajan myötä muuttuu arveksi.
– Kun osaksi elämää tulleeseen arpeen sitten osuu jotakin, niin se tuottaa erilaista kipua. Kipupiste on olemassa ja ajoittain se aktivoituu. Ehkä se on hyväksymistä, että tunnistaa, että tämä on kipupiste.
Lapsettomuus ja etenkin lopullinen lapsettomuus voivat tuottaa epäonnistumisen kokemuksen, johon liittyy häpeää, vihaa ja katkeruutta. Näin siitä huolimatta, että ihminen ymmärtää, ettei kyseessä ole oma valinta eikä hän ole tehnyt mitään virhettä.
Tilan antaminen vaikeille tunteille
Lapsettomuuden tarinoiden kuulemiseen erikoistunut psykologi Airo sanoo, että jokaisen ihmisen tarina on yksilöllinen ja sen rakentumiseen vaikuttaa suuresti se, onko ihminen saanut mahdollisuuden elää läpi vaikeita tunteita.
Ovatko sellaiset tunteet kuin esimerkiksi häpeä, katkeruus ja viha olleet sallittuja ja onko niitä saanut jakaa turvallisessa vuorovaikutussuhteessa? Monelle erityisesti katkeruus on sellainen tunne, jota on hyvin vaikea nähdä itsessä.
– Kaikille tunteille on jokin syy ja lähtökohta. Katkeruus on kauhean ymmärrettävää, jos on ollut toiveita, jotka eivät ikinä ole toteutuneet. On vaikea irrottautua katkeruuden tunteesta, jos on ollut vaikeaa hyväksyä, että itsessä on sellaisia puolia, sanoo Airo.
Psykoterapiassa on tilaa erittäin hankalille tunteille, joita ei ehkä pystyisi tuomaan missään muualla esiin. Asiakkaan tulisi voida luottaa, ettei tule häväistyksi tai satutetuksi asiassa, joka on muutenkin äärimmäisen kipeä. Tunteita on mahdollista käsitellä ja nimetä yhdessä psykoterapeutin kanssa, jolloin kielletyt tunteet tulevat sallitummiksi.
– Ei ole mitään tunnetta, mitä ei saisi tuntea.
Kehollisuus osana integratiivista psykoterapiaa
Riikka Airon kokemuksen mukaan lapsettomuutta käsittelevässä psykoterapiasuhteessa kehollisuuden mukaan ottaminen on todella tärkeää. Keskustelun ei tule rajoittua ainoastaan mielen tasolle, vaan lähdetään yhdessä tutkimaan sitä, miltä kehossa tuntuu ja millaisia mielikuvia asiakkaan mielessä herää samalla, kun hän kuvaa lapsettomuuteen liittyviä tunteita ja kokemuksia.
Airo on mukana tutkimusprojektissa, jossa psykoterapiaan on yhdistetty talviuintia ja mistä on saatu erittäin lupaavia tuloksia. Kylmän veden aikaansaama kehollinen reaktio on avannut pysähtynyttä ahdistuneisuuden tilaa ja antanut uusia voimia psykoterapeuttiseen työskentelyyn.
Lopullisen lapsettomuuden sietämisessä Airo korostaa itsemyötätunnon, myös omaan kehoon kohdistuvan, suurta merkitystä. Itseä kohtaan tulee tuntea myötätuntoa samalla tavoin kuin tuntee jotakuta toista kärsivää ihmistä kohtaan.
– Se, miten pystyy katsomaan omaa tarinaansa ja löytämään merkitystä elämälleen, on tärkeää. Minun elämäni oli tämmöinen ja tämä on hyvä näin vai onko niin, että katkeruus värittää omaa tarinaa.
Psykoterapeutin työssään Airo on saanut nähdä, kuinka lopullisen lapsettomuuden kokemus saattaa laajentaa asiakkaan maailmankuvaa ja ymmärrystä siitä, kuinka monenlaisia kohtaloita maailmaan mahtuu ja kuinka monella tavalla voi elää hyvää elämää. Merkitystä ja iloa voi löytää monenlaisista asioista, ei ainoastaan omasta jälkikasvusta.
– Suru voi syventää silmät näkemään surua monissa muissakin asioissa. Se voi herkistää silmiä tunnistamaan toisenkin surua.
Lapsettomien yhdistys Simpukka
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on Suomen ainoa tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Simpukka pitää lapsettomien puolia ja työskentelee sen eteen, että huomenna asiat olisivat paremmin.