Vertaistuen yllätyksellisyys: “Äitini kertoi omasta lapsettomuudestaan”
Koonnut Emma Huttunen, kuva Pexels. Teksti on julkaistu ensin Lapsettomien yhdistys Simpukan lehdessä Simpukka 1/2024.
Julkaisemme Simpukan somessa sanottua -sivulla someseuraajiemme vastauksia esittämiimme kysymyksiin. Tällä kertaa kysyimme, että millä tavalla vertaistuki on yllättänyt heidät.
Simpukan saamien palautteiden mukaan vertaistuki mielletään tärkeäksi voimavaraksi erityisesti silloin, kun omat voimat eivät riitä enää kannattelemaan. Samaistuminen toisiin voi luoda vahvan yhteyden ihmisten välille. Vertaistuki voi yllättää myös epäilevän henkilön, joka ei ajatellut hyötyvänsä vertaistuellisista kohtaamisista.
Vertaistukea voi löytää myös silloin kuin sitä vähiten odottaa. Tukea voi saada täysin yllättävistä paikoista ja odottamattomina hetkinä. Kysyimme Simpukan someseuraajilta, miten Simpukan vertaistuki on yllättänyt heidät. Vastauksissa korostui helpotuksen ja kiitollisuuden tunteet.
Valtava helpotus
“Itsellisenä toivojana tuskailin pitkään yksin, vertaistuen löytyminen oli valtava helpotus.”
Moni hakeutuu vertaistuen piiriin etsien vertaisia, jotka elävät samankaltaisessa elämäntilanteessa ja jakavat myös monet samat tunteet ja ajatukset. Simpukan verkkosivuilta löytyy Vertaistukea Simpukassa -sivu, jossa esitellään kattavasti millaisia vertaistukimahdollisuuksia eri kohderyhmille on tarjolla. Itsellisesti tai lahjasoluilla lasta toivoville ja lapsen saaneille löytyy monipuolista vertaistukea Helminauha-hankkeen puolella.
Eikö kohderyhmällesi ei ole vertaisryhmää? Oletko kiinnostunut pitämään itse ryhmää vertaistoimijana? Simpukan vertaistukikoordinaattori auttaa mielellään ryhmän perustamisessa.
Simpukan vertaistukiryhmiä vetävät vapaaehtoisena toimivat vertaiset.
Kokemus yhdistää
“Niin monella muullakin on täysin samanlaisia ajatuksia lapsettomuudesta kuin itselläni.”
Jaetut tunteet ja toisen ymmärtäminen puolesta sanasta yhdistävät samassa elämäntilanteessa olevia. Vertaistuki ei korvaa ammatillista apua pahimmassa kriisissä, mutta keskustelu toisten samankaltaisissa tilanteissa olevien tai niitä läpikäyneiden kanssa helpottaa omaa oloa ja saattaa antaa työkaluja omien solmukohtien aukaisemiseen.
Kriisi voi lähentää suhdetta läheisten kanssa
“Sain vertaistukea äidiltä. En tiennyt, että hänellä on lapsettomuuteen liittyen kokemusta.”
Joka viides kokee tahatonta lapsettomuutta elämänsä aikana. On todennäköistä, että joku tuttavistasi tai sukulaisistasi on yksi heistä. Monet haluavat pitää oman tilanteensa salassa eivätkä kerro lapsettomuudestaan edes kaikista läheisimmille ihmisille.
Lapsettomuudesta puhuminen voi olla vaikeaa. koska se koskettaa elämän intiimeimpiä alueita, kuten seksuaalisuutta ja parisuhdetta. Tahatonta lapsettomuutta kokeva kaipaa ymmärrystä, tukea ja tilaa. Parhaiten sitä voi antaa kysymällä ja antamalla hänen itsensä kertoa omista tunteistaan.
Tukea on saatavilla
“Se, että sitä (vertaistukea) saa niin paljon, jos haluaa ottaa vastaan. Ja että se auttaa niin paljon. <3”
Lapsettomuus on yksi suurimpia kriisejä elämässä. Psyykkistä tukea, vaikkapa keskustelua terapeutin, sairaanhoitajan tai toisen tahattomasti lapsettoman, vertaisen, kanssa olisi hyvä saada jo melko varhaisessa vaiheessa, jotta ahdistus ei saavuttaisi liian suuria mittasuhteita eikä lapseton eristäytyisi kanssakäymisestä muiden ihmisten kanssa. Onneksi monenlaista tukea on saatavilla. Kukin käsittelee lapsettomuuden kriisiä eri tavoin ja on tärkeää löytää juuri itselleen sopivin tapa käsitellä omaa tilannettaan.
Kaikki tunteet on sallittuja
“Se, että kaikki tunteet, myös viha, on sallittua.”
Lapsettomuuskriisi käsitetään jakautuvan eri vaiheisiin. Näihin vaiheisiin kuuluvat järkytys ja asian torjuminen, omaan tilanteeseen reagoiminen, lapsettomuuden sureminen ja lopulta hyväksyminen. Kriisin eri vaiheet eivät välttämättä etene lineaarisessa järjestyksessä. Jotkut vaiheet ottavat oman aikansa. Joihinkin kriisin vaiheisiin saattaa palata vielä uudelleen, esimerkiksi lapsettomuuden toisella kierroksella, kun suru lapsenlapsettomuudesta on ajankohtainen.
Surun käsittelyyn kuuluu luopuminen ja surulle luvan antaminen. Itkut itketään, ja tunteet tulevat esille. Asiantila myönnetään itselle, ehkä toisillekin. Kaikki suruun liittyvät tunteet ovat sallittuja, ja itselleen on hyvä olla salliva näiden tunteiden suhteen. Tunteiden vastaanottaminen ja tunteiden kanssa eläminen auttaa surun käsittelyssä.
Vertaistukea Simpukasta
Simpukan kautta voit löytää toisia tahatonta lapsettomuutta kohdanneita ja saada sekä antaa vertaistukea. Simpukka tarjoaa monenlaista vertaistukea eri elämäntilanteissa oleville tahattomasti lapsettomille. Voit lukea lisää ryhmistä, tapaamisista ja chateistä tästä linkistä.
Vertaistukeen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Simpukan vertaistukikoordinaattoriin: Anniina Valkonen, anniina.valkonen(at)simpukkary.fi, +358 40 5325 390.
Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on Suomen ainoa tahattoman lapsettomuuden asiantuntijaorganisaatio. Vuonna 1988 perustettu Simpukka edistää lapsettomien asemaa tiedon, tuen ja vaikuttamisen keinoin. Simpukan tavoitteena on, että Suomessa jokainen tahattoman lapsettomuuden kohtaava saa apua ja tukea. Simpukka pitää lapsettomien puolia ja työskentelee sen eteen, että huomenna asiat olisivat paremmin.