Simpukan uusi hallitus on valittu
Simpukan syyskokouksessa valittiin uusi hallitus kaudelle 2025–2026. Vuoden 2025 teema on Oma kokemus, yhdessä jaettu – vertaistuen vuosi.
Simpukka ry:n syyskokouksessa 14.12.2024 valittiin Simpukalle uusi hallitus kaudelle 2025–2026. Kokouksessa arvottiin erovuorossa olevat sekä äänestettiin ehdokkaiden joukosta uudet jäsenet erovuoroisten tilalle.
Simpukan hallituksessa kaudella 2025–2026 ovat Salli Moilanen, Riikka Viitala, Reeta Ahola, Aura Kostiainen, Pyry Young, Heidi Vehviläinen, Viivi Selin, Jesse Reponen ja Roosa Reponen. Puheenjohtajana jatkaa Salli Moilanen.
Simpukka onnittelee lämpimästi hallitukseen valittuja uusia jäseniä sekä kiittää väistyviä hallituksen jäseniä.
– On innostavaa päästä aloittamaan työskentely uuden hallituksen kanssa. Yhdessä hallituksen ja toimiston väen, Simpukan vapaaehtoisten ja jäsenten kanssa olemme kokoamme suurempia. Simpukan resurssien niukentuessa Simpukan hallituksen rooli korostuu entisestään.Tulevaisuuden epävarmuudesta huolimatta tämän porukan kanssa tulevaisuuteen voi suhtautua toiveikkaasti, kiittää Simpukan toiminnanjohtaja Piia Savio.
Simpukan hallitus kokoontuu vuoden aikana kuusi kertaa. Hallituksen tehtäviin kuuluvat muun muassa strategisten tavoitteiden linjaaminen, jäsenyyttä koskevat asiat sekä varojen ja omaisuuden hoito. Hallitus esittää vuosikokoukselle kalenterivuosittain vuosikertomuksen, tilinpäätöksen, toimintasuunnitelman ja tulo- ja menoarvion. Kevät- ja syyskokoukseen ovat kaikki jäsenet tervetulleita.
Vertaistuki vuoden 2025 teemana
Yhdistyksen jäsenmaksun suuruudeksi vuodelle 2025 hyväksyttiin 30 euroa. Kaikki jäsenyyksien hinnat pysyivät samana kuin vuonna 2024. Syyskokouksessa hyväksyttiin myös talousarvio vuodelle 2025.
Syyskokouksessa hyväksyttiin toimintasuunnitelma vuodelle 2025. Vuoden 2025 teemana on Oma kokemus, yhdessä jaettu – vertaistuen vuosi 2025.
Vuonna 2025 vaikutetaan lainsäädäntötyöhön ja tuotetaan tietoa ei-kaupallisen sijaissynnytyksen sallimiseksi Suomessa. Alkuvuodesta julkaistaan sijaissynnytyskyselyn tuloksista raportti. Kysely toteutettiin syksyllä 2024.
Vuonna 2025 keskitytään myös työelämän TES-vaikuttamiseen sekä hedelmällisyystiedon lisäämiseen. Simpukka toimii monessa verkossa tekemässä vaikuttamistyötä. Ammattilaisia ja opiskelijoita kohdataan sekä tehdään tutkimus- ja opinnäyteyhteistyötä.
Toiminnan painopistealueita ovat muun muassa monipuolinen vertaistuki verkossa ja kasvokkain sekä vertaistuellisen tiedon tuottaminen muun muassa verkkoluentojen, uutiskirjeiden ja Simpukka-lehden muodossa.
Vuonna 2025 jatketaan vaikuttamistyötä myös yksityisen puolen hedelmöityshoitojen Kela-korvauksen saamisesta yhdenmukaisesti kaikille hedelmöityshoidoissa käyville.
Työpöydällä ovat myös vaikuttamistyö tasa-arvon vahvistamiseksi lapsiperheellisten ja lapsettomien välille sekä hedelmällisyystietoisuuden lisääminen.
Vuoden aikana koulutetaan pyynnöstä ammattilaisia, tavataan lapsettomuusklinikoiden henkilökuntaa ja valvotaan hedelmöityshoitojen saatavuutta.
Helminauhan toimintaa jatketaan siirtyvällä avustuksella niin pitkään kuin mahdollista osana Simpukkaa. Toiminnassa työskentelee jatkossa yksi erityisasiantuntija. Lahjasoluteemoihin ja tahattomaan lapsettomuuteen liittyvää tukea saa erityisesti neuvontapuhelinnumerosta kaksi kertaa viikossa.
Viestintäkampanjat lisäävät tietoisuutta
Vuoden aikana vahvistetaan lapsettomuustietoisuutta viestintäkampanjoiden avulla. Kohderyhmiä osallistetaan mukaan vaikuttamistyöhön ja viestintään.
Aprillipäivänä 1. huhtikuuta Simpukka tuo vahvasti esille ajatusta raskaudella pilailun satuttavuudesta. Lapsettomien Simpukka-viikolla 5.–11. toukokuuta tuodaan esille tahatonta lapsettomuutta ilmiönä ja kokemuksena sekä vertaistuen merkitystä tapahtumissa ja somekampanjassa
Syksyn päätapahtumina ovat keskenmenon kokeneiden päivä 15.10. sekä marraskuun ensimmäisellä viikolla vietettävä miesten viikko, parisuhdeviikko ja European Fertility Week.
Visio: tunnistettu tahattoman lapsettomuuden asiantuntuntija
Simpukka on yhdenvertaisesti kaikkien lapsettomuutta kokevien yhdistys, johon jokainen kokee kuuluvansa ja jossa tulee kohdatuksi ja tuetuksi. Teemme työtä, jotta kaikilla lasta toivovilla on mahdollisuus lapsiperheellistyä, ja jotta jokaista kohdellaan tasa-arvoisesti riippumatta siitä, onko hänellä lasta tai ei.
Simpukan strategiakauden 2023–2026 neljä tavoitetta ovat:
- Tahatonta lapsettomuutta kokevat saavat tarvitsemaansa tukea ja tietoa oikea-aikaisesti.
- Simpukka on vahva vaikuttaja ja edunvalvoja.
- Lapsiperheellistymisen mahdollisuudet ovat yhdenvertaiset.
- Simpukka on kokoaan suurempi inhimillinen asiantuntija.
Tutustu strategiaan Simpukan verkkosivuilla: Simpukan strategia 2023–2026.
Ensimmäisessä kuvassa osa Simpukan hallituksen jäsenistä sekä Simpukan työntekijöitä.