Lapsettomien yhdistys Simpukan Vaikuta itse! -tehtäviä tekemällä kuka tahansa voi helposti, pienin teoin edistää tahattomasti lapsettomien asemaa ja hyvinvointia. Tartu toimeen, niin huomaat miten helppoa ja innostavaa vaikuttaminen on!
Kun olet tehnyt yhden tai useamman alla olevan tehtävän, voit osallistua kuukausittaiseen tuotearvontaan. Klikkaa TEHTY! -nappulaa ja täytä avautuva lomake sekä yhteystietosi. Voit myös ideoida uusia tehtäviä. Kerro ideastasi järjestötyöntekijälle, tai lähetä viesti Simpukan someen.
Simpukan vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä tekevät yhdistyksen hallitus, henkilökunta ja vapaaehtoisista koostuva vaikuttajatiimi.
Simpukan Vaikuta itse -tehtäviä
1. Vie työelämämateriaali työpaikallesi
Tahattomasti lapsettomat kokevat työelämässä syrjintää sekä lapsettomuuden että lapsettomuushoidoissa käymisen vuoksi. Tulosta työpaikan sosiaalitiloihin ja esihenkilölle tarkoitetut oheiset huoneentaulut ja vie ne työpaikallesi. Voit myös vinkata työpaikalla lukemaan aiheesta lisää sivulla: Tahattomasti lapseton työelämässä.
Kahvihuoneen huonetaulu: Miten tukea lapsetonta (pdf,
131,39 kt)
Muistilista lapsettoman esihenkilölle -huoneentaulu (pdf, 68,49 kt)
2. Liity Simpukan mediavertaisten listalle
Oman kokemuksen jakaminen mediassa on tehokas keino tehdä tahatonta lapsettomuutta näkyväksi. Media etsii usein Simpukan kautta kokemusasiantuntijoita haastatteluun. Ilmoittaudu mediavertaisten listalle kertomalla itsestäsi ja tilanteestasi Simpukalle lomakkeella.
Tietojasi ei koskaan anneta medialle kysymättä ensin erikseen suostumustasi. Kysymme aina erikseen saako Simpukka antaa juuri kyseiselle medialle ja kyseisen artikkelin tekemiseen yhteystietosi. Sinulla on oikeus kertoa toimittajalle vain sen verran kuin haluat sekä pyytää teksti tarkistettavaksi.
Antamiasi tietoja voidaan käyttää seuraavan vuoden tammikuun loppuun asti. Tammikuussa saat sähköpostin, jossa pyydetään lupaa säilyttää tietoja edelleen. Voit silloin päättää vieläkö tietosi saavat olla Simpukalla. Voit milloin tahansa ottaa yhteyttä Simpukkaan ja pyytää tietojesi muuttamista, poistamista tai säilyttämistä seuraavan vuoden listaukseen. Ota yhteyttä Simpukan viestinnän asiantuntijaan: hanna.parviainen(at)simpukkary.fi.
3. Ota yhteyttä aluevaaliehdokkaaseen
Lähetä aluevaaliehdokkaalle viesti sähköpostitse tai sosiaalisessa mediassa ja keskustele, kuinka hän voisi edesauttaa tahattomasti lapsettomien asiaa. Voit kysyä esimerkiksi seuraavia asioita:
- Miten määrittelet perheen? Keitä siihen kuuluu?
- Miten edistäisit lapsiperheellistymisen mahdollisuuksia hyvinvointialueellasi?
- Mitä kolmea tahattomasti lapsettomalle perheelle tärkeää asiaa lähtisit edistämään hyvinvointialueellasi?
- Miten edistäisit lapsettomien asemaa esimerkiksi ikääntyvien palveluissa?
- Miten edistäisit lapsettomien ja lapsettomuushoidoissa käyvien hyvinvointia työpaikoilla?
- Miten lisäisit nuorten tietoisuutta hedelmällisyydestä?
4. Ehdota kirjastolle teemapöytää
Ehdota kirjastolle teemapöytää tai -hyllyä, johon on koottu lapsettomuusaiheista tieto- ja kaunokirjallisuutta.
Teemapöytää voi ehdottaa kirjastolle milloin vain, mutta paras aika yhteydenotolle on huhtikuun alkupuolella, ennen toukokuun alussa vuosittain vietettävää Lapsettomien Simpukka-viikkoa. Näin kirjaston väki saa riittävästi aikaa koota pöydän teemaviikolle.
5. Jaa Simpukan somepostaus
Etsi Simpukan Instagram– tai Facebook -tililtä jokin ajankohtainen tai itseäsi kiinnostava postaus ja jaa se seuraajillesi omalla kanavallasi.
6. Ehdota Tyhjän sylin muistopaikkaa
Lapsettomuussuru on usein piilossa itkettyä, eikä sen läpikäymiseen aina löydy sopivaa paikkaa tai tilaa. Muistopaikat tekevät surusta konkreettisemman: niille voi viedä kukkia, sytyttää kynttilän ja saada hetkeksi lohtua.
Ota yhteyttä lähiseurakuntaasi ja ehdota Tyhjän sylin muistopaikan perustamista, jos seurakunnalla ei vielä ole sellaista. Tarkista ensin Simpukan tiedossa olevat Tyhjän sylin tilaisuudet ja muistopaikat.
Jos listalta puuttuu joku muistopaikka, kerro siitä järjestötyöntekijälle, niin päivitämme listaa.
7. Vinkkaa läheiselle tai tutulle Simpukka-lehdestä
Simpukka on tahattoman lapsettomuuden asiantuntijalehti ja Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n jäsenlehti.
Simpukka-lehdessä on henkilöhaastatteluja, tahattomasti lapsettomien kolumneja, tutkimustietoa Suomesta ja maailmalta, Simpukan vertaisryhmien tapaamisaikatauluja ja kuulumisia sekä vaikuttamistyön kuulumisia. Lehteä kirjoittavat Simpukan työntekijät, tahattoman lapsettomuuden asiantuntijat sekä vapaaehtoiset lehtikirjoittajat.
Lehti ilmestyy sähköisenä neljä kertaa vuodessa: maaliskuussa, kesäkuussa, lokakuussa ja joulukuussa. Simpukan jäsenet pääsevät lukemaan lehteä jäsensivulla. Vuoden ensimmäinen lehti on aina vapaasti luettavissa Simpukan verkkosivuilla Tutustu Simpukka -lehteen -kohdassa.
Vinkkaa läheiselle tai tutulle, että vuoden ensimmäistä Simpukka-lehteä voi lukea vapaasti kuka tahansa!
8. Tilaa Simpukan infopaketti
Tilaa kotiisi Simpukan infopaketti järjestötyöntekijältä. Yhteystiedot: Ota yhteyttä.
Kun olet saanut paketin, vie se lähimpään neuvolaan, terveyskeskukseen, oppilaitokseen, kirjastoon tai muuhun soveltuvaan paikkaan. Muistathan kysyä henkilökunnalta luvan materiaalin esille jättämiseen.
9. Ehdota lähiseurakunnallesi Tyhjän sylin tilaisuuden järjestämistä
Hengellisiä tyhjän sylin tilaisuuksia: messuja, hartauksia ja rukoushetkiä on järjestetty eri puolilla Suomea jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Tilaisuuksista löytävät lohtua niin tahattomasti lapsettomat, lapsensa menettäneet kuin muutkin tyhjää syliä surevat.
Ehdota omalle lähiseurakunnallesi tyhjän sylin tilaisuuden järjestämistä. Katso lisäohjeet Simpukan verkkosivuilta osiosta Tyhjän sylin tilaisuudet ja muistopaikat. Sivulta löytyy Vinkkejä tyhjän sylin tilaisuuden järjestäjälle -pdf. Sen voi linkittää myös seurakunnan työntekijälle.
Moni seurakunta järjestää Tyhjän sylin tilaisuuden esimerkiksi toukokuussa Lapsettomien lauantaina tai lokakuussa keskenmenon kokeneiden päivänä. Lapsettomien lauantaita vietetään äitienpäivää edeltävänä lauantaina ja keskenmenon kokeneiden päivää 15.10.
10. Laadi mielipidekirjoitus
Perehdy paikallislehden mielipidekirjoituksia koskeviin ohjeisiin ja laadi niiden mukainen mielipidekirjoitus tahattomasti lapsettomia koskettavasta asiasta. Kullakin lehdellä on omat ohjeensa mielipidekirjoituksen kirjoittamista ja lähettämistä varten.
Mielipidekirjoitukseen mahtuu vain yksi aihe. Kirjoita näkökulmasta, josta asiaa ei ole tarkasteltu tai jota kannattaa syventää. Voit myös osallistua käynnissä olevaan keskusteluun. Mielipidekirjoitus sisältää kolme kohtaa: 1. Varsinainen mielipide tai väite, 2. Perustelut väitteelle ja 3. Lopetus.
Tarkista lehden taholta, julkaistaanko siellä esimerkiksi aikaisemmin sosiaaliseen mediaan kirjoitettuja tekstejä. Monissa lehdissä ei käytetä kirjoituksia, jotka on jo julkaistu julkisessa somepäivityksessä tai omassa blogissa. Useilla medioilla on myös säännöt siihen, kuinka usein saman henkilön kirjoituksia julkaistaan.
Mahdollisia mielipidekirjoituksen aiheita:
- Tahattomasti lapseton työelämässä: loma- ja työvuorosuunnittelu
- Keskenmenojen hoitopolku
- Hedelmöityshoitojen resurssit
- Psykososiaalinen tuki lapsettomuushoidoissa
- Sijaissynnytyslainsäädäntö
- Itsellisten miesten ja miesparien lapsitoiveen mahdollistumisen epätasa-arvo
- Tahattomasti lapsettoman sensitiivinen kohtaaminen
- Työpaikkojen kahvihuonekeskustelut ja lapsettomuuden ja lapsenlapsettomuuden kokemus
- Lapsiperhenormatiivisuus ja vahva oletus lapsiperheellistymisen helppoudesta
- Lapsenlapsettomuus ja lopullinen lapsettomuus
Lue mielipidekirjoitus Turun sanomissa 10.6.2023: Suomella ei ole varaa keskenmenojen huonoon hoitoon
11. Vie juliste julkiseen tilaan
Tulosta ”Miten tukea lapsetonta?” -juliste ja vie se julkiseen tilaan ilmoitustaululle tai vaikka työpaikan kahvihuoneeseen.
Tulostettava A4-kokoinen huoneentaulu (pdf,
131,39 kt)
Tulostettava A4-kokoinen vinkkikooste suomeksi (pdf,
36,56 kt)
Printable list of tips in English: How to support involuntarily childless (englanniksi) (pdf,
38,36 kt)
12. Liity Simpukan jäseneksi tai vinkkaa jäsenyydestä läheiselle tai tutulle
Simpukan jäsenet tukevat yhdistyksen vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä sekä mahdollistavat tarjoamamme monipuolisen vertaistuen. Toiminnan jatkumisen varmistamiseksi tarvitsemme kipeästi uusia jäseniä joukkoomme! Jokainen rekisteröitynyt jäsen on yksi ääni tahattomasti lapsettomien puolesta.
Varsinaisen jäsenyyden lisäksi Simpukka tarjoaa mm. kannatusjäsenyyttä sekä kannatusyhteisöjäsenyyttä. Simpukan jäsenetuja ovat mm. uuden jäsenen infopaketti sekä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä sähköinen Simpukka-lehti.
Lisää tietoa eri jäsenyyksistä sekä liittymisohjeet löydät verkkosivuiltamme.
Vie vinkkikooste lapsettomuushoitojen parissa työskenteleville
Tulosta oheinen vinkkikooste psykososiaalisesta tuesta ja vie se lapsettomuushoitojen parissa työskentelevälle taholle.
Tulostettava A4-kokoinen vinkkikooste ammattilaisille (pdf,
43,95 kt)
Kiitos, kun vaikutat!